Diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer: samen werken aan een sterkere organisatie

Inclusie en diversiteit worden steeds belangrijkere onderwerpen op de werkvloer. Maar wat betekenen deze begrippen eigenlijk? En hoe kun je als werkgever bijdragen aan een omgeving waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt? Dat leggen we uit in dit artikel.

Diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer: samen werken aan een sterkere organisatie

Wat houden de onderwerpen ‘diversiteit en inclusie’ in?

Diversiteit gaat over de verschillen tussen mensen, zoals achtergrond, cultuur, leeftijd, geslacht, seksuele oriëntatie of fysieke en mentale mogelijkheden. Inclusie betekent dat iedereen – ongeacht deze verschillen – gelijke kansen krijgt en zich onderdeel voelt van het team. Om het even in een voorbeeld te gieten: diversiteit is uitgenodigd worden voor het feestje, inclusie is gevraagd worden om mee te dansen. 

Waarom is inclusie belangrijk?

Een inclusieve werkomgeving is niet alleen belangrijk voor de maatschappij, maar het brengt ook andere voordelen met zich mee. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, ervaren meer werkgeluk en zijn productiever. Bovendien leidt diversiteit tot andere ideeën en daardoor vaak een betere aansluiting bij diverse klanten en doelgroepen.

De kracht van 65-plussers op de werkvloer

Een belangrijke vorm van diversiteit die vaak over het hoofd wordt gezien, is leeftijdsdiversiteit. Het toevoegen van ervaren 65-plussers aan je team biedt grote voordelen. Ze brengen niet alleen een bak aan kennis en ervaring mee, maar ook een goede werkhouding. 65-plussers zijn vaak loyaal, stressbestendig en beschikken over een groot probleemoplossend vermogen. Bovendien inspireren ze vaak jongere collega’s. Door verschillende generaties samen te brengen, creëer je een werkomgeving waarin meerdere generaties met elkaar kunnen samenwerken en van elkaar kunnen leren. 

Hoe creëer je een inclusieve werkplek?

  • Geef het goede voorbeeld.
    Het goede voorbeeld geven vanuit het management is essentieel. Laat zien dat inclusie een prioriteit is door duidelijke richtlijnen op te stellen. 
  • Zorg voor bewustwording.
    Bied bijvoorbeeld trainingen aan om onbewuste vooroordelen te herkennen en bespreekbaar te maken.
  • Pas je communicatie aan. Gebruik genderneutraal en respectvol taalgebruik.
    Denk bijvoorbeeld aan termen als ‘verpleegkundige’ in plaats van ‘verpleegster/verpleger’.
  • Maak het HR-proces inclusief.
    Denk bijvoorbeeld aan anonieme sollicitaties.

Wat levert het op?

Een inclusieve organisatiecultuur biedt voordelen als verbeterde prestaties, een positief imago en een grotere aantrekkingskracht op divers talent. Door bijvoorbeeld ook 65-plussers een plek te geven in je organisatie, versterk je je team met ervaring en betrokkenheid. En creëer je een plek waar iedereen zich thuis voelt.

Wil je bijdragen aan een diverse, inclusieve werkomgeving? Het begint bij kleine stappen, bijvoorbeeld door een persoon die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, in dienst te nemen. Je kunt meer dan genoeg 65-plussers vinden bij 65plus.

Bron: Binnenlands Bestuur