De AOW heeft inmiddels ook de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt

Wist je dat de Algemene Ouderdomswet (AOW) inmiddels ook de AOW-leeftijd heeft bereikt? In 1957 ontving de heer Bakker uit de Boterdiepstraat in Amsterdam namelijk de eerste AOW uit handen van minister Suurhoff. En laat dat nou 67 jaar geleden zijn: de huidige AOW-leeftijd! In dit artikel nemen we je mee door de jaren heen, met wat interessante feiten over de AOW. 

De AOW heeft inmiddels ook de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt

Minister Willem Drees

Velen denken dat minister Willem Drees aan de wieg stond van de AOW, maar hij was enkel verantwoordelijk voor de noodwet die de basis legde voor de AOW, de Noodwet Ouderdomsvoorziening. Dat was in 1947. De eerste AOW werd tien jaar later aangereikt door minister Suurhoff. Hierna werd de oudedagsvoorziening voor iedereen die 65 jaar aan tikte beschikbaar. Zo werden dat jaar meer dan 700.000 AOW-uitkeringen uitbetaald. 

Van welk geld wordt de AOW betaald?

De AOW wordt gefinancierd met de AOW-premies die dat jaar zijn binnengehaald, dit wordt ook wel een omslagstelsel genoemd. Dit zorgt ervoor dat mensen die de leeftijd van 67 hebben bereikt direct een uitkering kunnen krijgen, zonder zelf premie te betalen. 

Veranderingen door de jaren heen

De AOW begon met 857 gulden netto per jaar. In 1962 kwam men erachter dat dit bedrag niet voldoende was, dus werd het verhoogd tot het sociaal minimum. Hierna volgden verschillende verhogingen, totdat het bedrag in 1974 werd rechtgetrokken met het minimumloon. En wist je dat voor 1985 binnen een echtpaar alleen de man recht had op AOW? Een gehuwde vrouw had dat dus niet. Bij de invoering van de gelijke behandeling kregen man en vrouw ieder recht op een eigen AOW als zij 65 jaar werden. Jongere partners kregen een AOW-toeslag. 

Veranderingen in de afgelopen jaren

Vanaf 2013 ging de Wet verhoging AOW-en pensioenrichtleeftijd in. Dit houdt in dat de AOW-gerechtigde leeftijd steeds een beetje verhoogd wordt. In 2015 verviel de AOW-toeslag boven op het AOW-pensioen wanneer de partner van de persoon in kwestie nog geen AOW kreeg. Vervolgens werd in 2019 het besluit genomen om de AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen. Dit resulteerde erin dat de AOW-leeftijd in 2020 en 2021 op 66 jaar en 4 maanden stond, in 2022 op 66 jaar en 7 maanden en in 2023 op 66 jaar en 10 maanden. Dit jaar staat de teller op 67 jaar.

AOW-leeftijd in de toekomst

Deze huidige AOW-leeftijd van 67 jaar staat vast tot en met 2027. In 2028 en 2029 zal de AOW-leeftijd veranderen naar 67 jaar en 3 maanden. Verder in de toekomst kunnen we nog niet kijken. Het vaststellen van de AOW-leeftijd gebeurt op basis van demografische prognoses van het CBS, vijf jaar voor het kalenderjaar van vaststelling.

Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd

Mocht je denken: ik blijf graag werken na mijn 67e, dan kan dat! Wij hebben een gevarieerd aanbod vacatures. We hebben ook een pagina met alle informatie over de AOW op onze website staan, mocht je hier nog iets meer over willen lezen.