Antwoord op prangende vragen over doorwerken na de AOW-leeftijd

Voordat je als AOW'er besluit door te werken is het fijn om antwoord te hebben op een aantal, wellicht prangende, vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de hoogte van je AOW en pensioen? Carrièreplatform Intermediair sprak diverse experts, waaronder onze marketingmanager Bart.

Antwoord op prangende vragen over doorwerken na de AOW-leeftijd

Motivaties en aandachtspunten

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er zo'n 223.000 AOW-gerechtigde Nederlanders zijn die doorwerken. Bastiaan Starink, bijzonder hoogleraar arbeidsmarkt, pensioenen en belasting aan Tilburg University, ziet dat mensen om verschillende redenen langer blijven doorwerken. In het artikel vertelt hij: "Soms simpelweg omdat ze hun werk leuk vinden en nog een paar dagen in deeltijd willen blijven werken. Maar het kan ook bittere noodzaak zijn, bijvoorbeeld omdat ze minder pensioen hebben opgebouwd dan ze dachten of door een scheiding een deel van hun pensioen hebben moeten afstaan aan een partner." Hij stipt ook wat aandachtspunten aan: "Los van de inkomstenbelasting is het ook belangrijk om op de toeslagen te letten. Je kunt het recht op huur- of zorgtoeslag verliezen als je te veel gaat verdienen." 

Gouden generatie

Onze marketingmanager Bart vertelt aan Intermediair over ‘de 'grijze druk', de verhouding tussen het aantal ouderen en jongeren. "Deze stijgt tot 2044. Het is daarom ook belangrijk dat senioren doorwerken, om de druk op de arbeidsmarkt te verlagen." We noemen de AOW'ers niet voor niets de 'gouden generatie'. Ben je iemand die niet achter de spreekwoordelijke geraniums wil zitten, dan kan je met je werkgever in gesprek gaan over een regeling. "In sommige cao’s staat dat doorwerken na je 67ste mag. Als dat er niet in staat, maar je werkgever wel akkoord is, dan kun je maximaal zes tijdelijke contracten krijgen in maximaal vier jaar tijd", legt Bart uit.

Van surveillant tot bezorger

Wat ook een mogelijkheid is, is een nieuwe baan zoeken via 65plus. Zo zijn er bijvoorbeeld veel AOW-gerechtigden die jarenlang op hbo- of universitair niveau hebben gewerkt, maar een andere weg inslaan. Zij willen graag bezig blijven en iets heel anders doen dan in hun voorgaande carrière. "Bijvoorbeeld als surveillant bij examens bij bijvoorbeeld de Vrije Universiteit Amsterdam. Of mensen rijden medicijnen van huisartsenpraktijken naar laboratoria."

Geen extra pensioen

Een ander aandachtspunt volgens Starink? "Senioren die op deze manier doorwerken, bouwen in die 'extra' jaren vaak geen pensioen meer op. Je zou dat leeftijdsdiscriminatie kunnen noemen, want waarom krijgt iemand van 68 van de werkgever niet de mogelijkheid om ook nog pensioen op te bouwen?" Toch ligt dat ook ingewikkeld: je zou dan zowel pensioen uitbetaald krijgen als opbouwen. "Daar is ons pensioenstelsel niet op ingesteld", vertelt hij. Doorwerken heeft overigens geen invloed op de hoogte van de AOW en het pensioen. 

Pensioen pauzeren of niet?

Hoewel de AOW sinds dit jaar vanaf 67-jarige leeftijd automatisch wordt uitgekeerd, kun je wat betreft je pensioen nog verschillende kanten op. Zo kun je je pensioen 'pauzeren'. In dat geval wordt het pensioen pas uitgekeerd als men definitief stopt met werken, bijvoorbeeld op je 70ste. Maar daar is Starink niet positief over. Je pensioen vanaf dag één uitbetalen is wat hem betreft een beter idee. "Binnen is binnen." Je betaalt er dan wel meer belasting over. Maar: "Stel je overlijdt eerder, dan hebben je erfgenamen geen recht meer op dat geld, met uitzondering van een partnerpensioen voor de partner die alleen achterblijft. Je kunt het daarom beter op een spaarrekening zetten of er iets anders mee doen." 

Waar de hoogleraar wél positief naar kijkt is het doorwerken van AOW'ers: "Mensen ontlenen vrij veel eigenwaarde aan de baan die ze hebben. Als zij het leuk vinden, is het goed voor ze. En bovendien is het maatschappelijk relevant, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt."

Bron: Intermediair