Prognose van je pensioen klopt niet altijd
Voordat je met pensioen gaat is het belangrijk om te weten hoe hoog het aanvullend pensioen dat je krijgt zal zijn. Ongeacht je pensioenplannen wil je weten waar je aan toe bent op het gebied van financiën. Het pensioenfonds zal voorafgaand aan je pensioen een indicatie geven van de hoogte van de inkomsten. Toch blijken de voorspellingen die pensioenuitvoerders doen niet heel nauwkeurig te zijn en komt het voor dat deze inkomsten te laag worden ingeschat.
Hoe dit komt en hoe je zeker kunt weten dat je pensioeninkomsten niet te laag worden ingeschat, wordt besproken in dit artikel van Max Vandaag. Ze spraken onder andere met Henk Bets, actuaris en pensioenadviseur. Hij zocht uit hoe het zit met de vooruitzichten voor mensen die binnen nu en een jaar met pensioen gaan, en of het klopt dat je straks misschien 8% meer pensioen zou moeten ontvangen.
Onjuiste schattingen en een afwijking van 8%
Op dit moment zijn veel pensioenfondsen bezig met de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, dat per 2028 volledig moet zijn ingevoerd. Deze verandering volgt op de goedkeuring van de nieuwe pensioenwet in 2023. Henk Bets bracht in kaart hoe die afwijkingen er in de praktijk uitzien. “En dan zie ik dat er een fout zit in de berekeningen, die vooral te zien zijn als mensen 1 jaar voor hun pensioendatum zitten”, zegt Bets in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV.
Veel toekomstige gepensioneerden blijken meer pensioeninkomsten te hebben dan verwacht. "Bij veel mensen wordt hun pensioen met ongeveer 8 procent te laag ingeschat," zegt hij. Dit percentage varieert echter, waarbij de afwijking voor sommigen een stuk lager uitvalt en soms zelfs kan oplopen tot 30 procent.
De impact van verkeerde prognoses
Financiële zekerheid is in ieder scenario van groot belang, zeker als je op het punt staat om met pensioen te gaan. Een prognose die te laag uitvalt, kan dan best een grote impact hebben. Stel dat je tijdens je pensioen een mooie reis wilt maken, een grote aankoop wilt doen of langer door wilt blijven werken. Dan maak je deze keuze op basis van de financiële prognose. In het geval dat je een koophuis hebt, is de prognose ook belangrijk voor je hypotheek. De indicatie ontvang je dus het liefst zo accuraat mogelijk.
Waar gaat het fout?
Natuurlijk vraag je je af waar deze fouten in de prognoses vandaan komen. Dat komt door de onregelmatigheid in de voorspellingen, veroorzaakt door de economische modellen en scenario's die de pensioenfondsen moeten volgen. Doordat deze modellen een snelle rentedaling veronderstellen, heeft dit invloed op uw geschatte pensioenvermogen. Organisaties zoals de Nederlandsche Bank (DNB) en Commissie Parameters (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) werken eraan om dit te voorkomen. De rekenfout ligt nu bij de laatstgenoemde, maar er is nog niets bekend over wanneer dit zal gaan gebeuren.
Bets geeft aan dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de ernst van de situatie ook inziet en hier aandacht voor vraagt. “De AFM heeft tegen pensioenfondsen – en ook verzekeraars – gezegd: let op als je dit gaat communiceren, dat mensen foute conclusies kunnen gaan trekken. En doe daar iets mee”.
Zo weet je zeker hoe hoog de pensioeninkomsten uitvallen
Als je zelf bijna met pensioen gaat, wil je uiteraard weten waar je aan toe bent. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met je eigen pensioenfonds, dat ook geraadpleegd is door de AMF. Op de overheidswebsite mijnpensioenoverzicht.nl vind je ook een indicatie van de toekomstige pensioeninkomsten die je inclusief AOW zal ontvangen. Bij deze indicatie geldt wederom dat deze kan afwijken van het daadwerkelijke pensioen dat je zal ontvangen.
Vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd ontvang je als pensionado ook de maandelijkse AOW-uitkering. Dit is de hoogte van de bruto en netto AOW-bedragen voor alleenstaanden, gehuwden en/of samenwonenden per 1 juli 2024. Meer weten over algemene AOW zaken? Bekijk onze artikelen over de AOW.
Doorwerken tijdens je pensioen
Los van de prognose van je pensioen ben je misschien nog helemaal niet toe aan een leven als pensionado. Bij 65plus brengen we 65-plussers en werkgevers met elkaar in contact, om zo nieuwe dienstverbanden te laten ontstaan. Je kunt hier een vacature plaatsen voor jouw organisatie. Ben je zelf op zoek naar een passende uitdaging waarmee je nuttig bezig kan blijven? Bekijk een van onze vele vacatures en ontdek waar jij blij van wordt.
Bron: Maxvandaag.nl