Waarom deze 4 AOW'ers kiezen voor doorwerken

Steeds meer mensen blijven na hun 67e doorwerken, zo blijkt uit cijfers van ABN Amro. NH Nieuws interviewde vier AOW'ers die doorwerken. En niet zomaar, maar met veel passie voor hun vak en het verlangen om van betekenis te blijven. De interactie met anderen, het doorgeven van expertise en het leveren van een bijdrage is wat hen drijft om aan het werk te blijven.

Waarom deze 4 AOW'ers kiezen voor doorwerken

"Jongere artsen lieten weten dat ze nog graag van mij wilden leren"

Andreas Thurkow (72) begon in 1985 als gynaecoloog en werkte bij verschillende ziekenhuizen en klinieken. Toen zijn pensioen naderde in 2018, merkte hij dat zowel collega's als patiënten niet wilden dat hij zou stoppen. Hij besloot door te gaan, uit passie voor het vak en het verlangen om zijn kennis door te geven. Tegenwoordig geeft hij cursussen, begeleidt hij jongere gynaecologen en adviseert hij een bedrijf dat hulpmiddelen voor kijkoperaties ontwikkelt. Hoewel hij de directe patiëntenzorg mist, vindt hij veel voldoening in zijn huidige rol.

"Het is waardevol om te kunnen blijven werken"

Annebé Posthumus Meyjes (67) werkt al 43 jaar als afdelingssecretaresse op de kraamafdeling van het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum. Toen ze haar pensioengerechtigde leeftijd bereikte, gaf ze aan graag te willen blijven werken. Dit werd mogelijk gemaakt via een nulurencontract, waardoor ze nog steeds een waardevolle rol speelt binnen het team. Ze geniet van de hectiek en de dynamiek van het werk, en hoewel ze ook veel tijd besteedt aan vrijwilligerswerk en andere hobby's, sluit ze niet uit dat ze nog tot haar 70e actief blijft in het ziekenhuis.

"Ik moet er niet aan denken om de hele week thuis te zitten"

Peter Beeren (70) begon in 1978 als wiskundedocent en heeft sindsdien een indrukwekkende loopbaan opgebouwd in het onderwijs. Hij werkte eerst in Haarlem en later in Alkmaar, waar hij lesgeeft op het Stedelijk Dalton College. Naast lesgeven heeft hij ook in de directie gezeten, maar het lesgeven zelf blijft zijn grootste passie. Voor Beeren is thuiszitten geen optie: hij geniet van zijn werk en de interactie met leerlingen. Dit jaar gaat hij zijn 47e jaar in het onderwijs in, en hoewel hij nu minder dagen werkt, blijft hij met plezier voor de klas staan.

"Ik vind mijn werk een verrijking"

Hans de Bats (69) runt samen met zijn vrouw een reisorganisatie gespecialiseerd in reizen naar Tanzania. Na een succesvolle carrière in de financiële sector besloot hij door te werken, gedreven door zijn liefde voor het land en het werk. Het idee voor zijn reisorganisatie ontstond geleidelijk na betrokkenheid bij een dokterskamp in Tanzania. Inmiddels heeft hij twintig lokale medewerkers in dienst en blijft hij dagelijks bezig met het organiseren van persoonlijke safari's. Zijn werk geeft hem niet alleen voldoening, maar biedt hem ook de flexibiliteit om zijn tijd zelf in te delen. Daarnaast is hij actief als voorzitter van de Voedselbank Haarlemmermeer.

Bron: NH Nieuws