Werkende AOW’ers: oplossing voor vergrijzing
Dat vergrijzing de komende jaren sterk oploopt is geen verrassing. Op dit moment telt Nederland 3,7 miljoen inwoners van 65 jaar of ouder. Dat komt neer op zo’n 20,5% van de bevolking, en zal in 2040 zijn toegenomen tot 25,1%. Dat is bijna een verdubbeling van de 12,8% van de mensen die in 1992 65 jaar of ouder waren. Bovendien is er sprake van een dubbele vergrijzing omdat we steeds ouder worden. De vergrijzing leidt tot een grotere zorgvraag, stelt pensioenadviseur Bart van de Wouw. Voor de whitepaper Pensioen Vanmorgen schreef hij een artikel waarin hij de huidige en toekomstige arbeidssituatie schetst. Ook legt hij de link naar ‘ontpensionering’: het behoud van AOW’ers binnen organisaties en hoe dit senioren van betekenis laat voelen. Hiermee hoopt hij werkgevers en organisaties wakker te schudden om hun beleid omtrent AOW’ers bij te stellen.
Vergrijzing op de arbeidsmarkt
De vergrijzing en krappe arbeidsmarkt hebben een grote impact op de samenleving. Niet alleen voor de arbeidsmarkt is het goed als AOW’ers langer doorwerken, maar het zorgt voor een gelukkigere en gezondere bevolking. Ontpensionering, waarbij AOW-gerechtigden weer gaan werken, vormt hierin een realistische oplossing. Zeker als wordt gekeken naar de 200.000 mensen die tot 2024 jaarlijks met pensioen zullen gaan, en waar er slechts 120.000 bij komen, vaak met een voorkeur voor een vierdaagse werkweek. Dat betekent dat er werk aan de winkel is. Door werkgevers en de overheid meer bewust te maken van ontpensionering, kan de vergrijzing volgens Bart worden ingezet als positieve ontwikkeling.
Verscherpen wetgeving
Om de uitdagingen rond de arbeidsmarkt beter op te vangen, nam Nederland eerder al maatregelen op het gebied van wetgeving. De Wet VPL (Wet Vut en Prepensioen en introductie Levensloopregeling) uit 2005 schafte de fiscale voordelen voor prepensioen opbouw af en in 2012 werd de AOW-leeftijd geleidelijk verhoogd en gekoppeld aan de levensverwachting. De huidige AOW-leeftijd is 67 jaar en wordt in 2028 67 jaar en 3 maanden.
Behoud van AOW’ers
De krappe arbeidsmarkt biedt kansen voor AOW-gerechtigden om door te werken, zelfs als er rekening wordt gehouden met automatisering door AI (Kunstmatige Intelligentie). Die kansen worden door veel 65-plussers al met beide handen aangepakt: ze starten een nieuwe carrière na hun pensioen, die losstaat van hun financiële situatie. Niet alleen de 65-plussers zijn blij met de voldoening en zingeving die ze uit het werk halen, uit NIDI-onderzoek blijkt dat ook werkgevers enthousiast zijn over het werken met gepensioneerden. Daarom is het volgens de pensioenadviseur cruciaal dat werkgevers het langer doorwerken integreren in hun hr-beleid. Zo kunnen 65-plussers langer doorwerken binnen de organisatie waar ze al werkzaam waren.
Voordelen voor beide partijen
Bart benadrukt dat de voordelen voor de werknemer van grote invloed zijn op hun gemoedstoestand. Hierbij kun je denken aan een dagelijkse structuur, langer fit en gezond blijven en voldoening en zingeving uit het werk halen, maar ook dromen verwezenlijken waar in hun de vorige functie geen tijd voor was. Tegelijkertijd heeft de werkgever ook baat bij gepensioneerde werknemers, zoals:
- Beschikbare kennis en ervaring
- Goede werkmentaliteit en motivatie
- Flexibele schil
- Coachend potentieel
- Invulling van al lang openstaande vacatures
- Lagere kosten dan reguliere werknemers
Hiernaast zijn er ook diverse fiscale en juridische overwegingen die het voor de werkgever interessant maken om AOW’ers te behouden of aan te trekken. Zo kan de werkgever een AOW-gerechtigde werknemer zes tijdelijke contracten geven binnen een periode van vier jaar. De AOW-gerechtigde kan ook een tijdelijk contract krijgen als hij vóór de AOW-leeftijd in vaste dienst was.
Financiële plaatje
Ondanks dat veel AOW’ers niet uit financiële overwegingen blijven werken of weer beginnen, speelt het wel degelijk een rol bij het verrichten van werk. Bovendien kan de ene persoon een fijn pensioen hebben opgebouwd, waar de ander hier minder op heeft gelet. Benieuwd naar enkele voorbeelden van loonstroken voor en na de AOW? Bekijk het in dit artikel.
Hoe nu verder?
Het inzetten van gepensioneerden op de arbeidsmarkt kan een effectieve oplossing zijn voor de vergrijzingsgolf en de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland. Momenteel zijn 236.000 pensioengerechtigden al werkzaam, en nog eens 250.000 gepensioneerden staan klaar om (deeltijd) terug te keren. Hun inzet vergroot niet alleen de beschikbaarheid van arbeidskrachten, maar brengt ook waardevolle ervaring, flexibiliteit en andere voordelen met zich mee. Om dit potentieel te benutten, zijn flexibele werkplekken, stimulansen en mogelijkheden voor bijscholing noodzakelijk. Zo kunnen gepensioneerden een belangrijke rol spelen in het verlichten van de druk op de arbeidsmarkt, terwijl ze zelf ook voor langere tijd meer voldoening uit hun werkzame leven halen.
AOW’ers werven
Is het je als werkgever meer dan duidelijk geworden dat het aannemen van AOW’ers je veel zal brengen? Plaats hier een vacature voor jouw organisatie of bereken hier je uitzendtarief. Ben je AOW'er en wil je aan het werk blijven? Bekijk een van onze vele vacatures en ontdek waar jij blij van wordt!
Bron: accountancyvanmorgen.nl